Tehtävä 4 – Web teknologiat

Tässä harjoitustyössä tehtävänä oli kirjoittaa essee web-teknologioista. Aiempien kirjallisten tehtävien tapaan oli tehtävän anto tälläkin kertaa varsin väliä, joten esseen työstäminen oli käytännössä pakko aloittaa aiheen jonkinlaisella rajaamisella. Lähinnä piti siis päättää kuinka laajasti ja miltä osin käsittelisi mitäkin web-teknilogioiden osa-aluetta. Kaikkia osa-alueita kun tovottiin käsiteltävän jollakin tasolla.

Itse päädyin jakamaan aiheen kolmeen osaan: yhteyteen, palvelimeen ja selaimeen. “Nörttikielellä” siis frontend, backend ja mitä siinä välillä tapahtuu. Yhteyttä käsittelin vain lyhyesti. Lähinnä siiltä kannalta, miten palvelin ja selain kummunikoivat keskenään HTTP- , eli nettisivu-liikenteessä ylimällä ja sille tyypillisimmällä tasolla. Tähän kummunikaatioon kun tavallinen kotikoneen käyttäjäkin voi törmätä varsin usein mm. 404-error viestin muodossa.

Toisesta osa-alueesta, palvelimesta kirjottaessani törmäsin ensimmäisen kerran aiheeseen liittyvään käsitetulvaan. Erilaisia käsitteitä (teknologioita, tuotenimiä yms.) kun on valtavasti. Näistä kun jotkin tarkoittavat samaa asiaa, jotkin melkein samaa asiaa ja joitakin käytetään joissakin yhteyksissä väärin, niin yritä siinä sitten päästä selville siitä mikä on se paras käsite juuri tähän kyseiseen kohtaan omaa tekstiäsi. Pääasiassa päädyin käyttämään eri tuotenimiä, sillä niitten määrittely kun on usein varsin yksiselitteinen.

Palvelinmen käsittelyssä koin tärkeimmiksi osa-alueiksi erilaiset kääntäjän sekä tietokannat. Lähinnä koska koin ne suurimmiksi eroavaisuuksiksi selaipuolen teknologioihin nähden.

Selainteknologioiden käsittelyn tiivistin oikeastaan kolmeen käsitteeseen: html, css ja javascript, sekä siihen mikä kunkin tehtävä nettisivulla on. Näiden erilaisista yhdistelmistä (jQuery, Bootstrap jne.) olisi taas tietysti voinut tarinoida vaikka maailman tappiin asti, mutta päädyin pysyttelemään vain kolmessa käsitteessä itsessään.

Henkilökohtaisesti suurimmat oppimis-saavutuksen käpahtuvat varmaankin palvelin puolen käsitteiden tasolla. Muilta osin en näin laaja-alaisessa esseessä oikein päässyt oman vanhan tietämykseni ulkopuolelle. Ehkä tämän työn olennaisin anti myös muille opiskelijoille oli nimeen omaan aiheeseen liityvät käsitteet. Niiden ymmärtäminen kun helpottaa huomattavasti aiheen pariin palaamista tulevaisuudessa. Aika monilta ohjelmoinnin vasta aloittaneilta kun nimenomaan nämä käsitteet ovat hukassa ja sen vuoksi kulloikin aiheeseen liityvän tiedon löytäminen voi olla vaikeaa. Tästä näkökulmasta tehtävänannon jättäminen laaja-alaiseksi oli mielestä hyvä valinta.

 

Antti Virtanen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s