Tehtävä 1 – Luokat ja oliot

Toisen harjoitustehtävän tarkoituksena oli tutustuttaa opiskelijat UML-mallinnuksen perusteisiin. Tehtävänantona oli luoda luokkakaavio, joka kuvaa puhelinlaskuja hallitsevan järjestelmän toimintaa sekä kirjoittaa sen kylkeen pienimuotoinen essee. Tekstissä piti avata oman kaavion toimintaa ja kertoa yleisesti UML:n ominaisuuksista kuten esimerkiksi niistä käytännöistä, joilla kaavioissa merkataan luokkien välisiä yhteyksiä.

Tehtävää tehdessä monet olivat vielä opiskelun ja koodamisen suhteen aika alkutaipaleella, mikä aiheutti ainakin minulle (ja kuulemani mukaan muutamalle muullekin..) päänvaivaa. Tehtävä löi lievästi korville, koska tässä kohtaa joutui ensimmäistä kertaa opiskeluaikana tekemään astetta haastavamman ja työläämmän tehtävän. Olio-ohjelmointi ja yleiskäsitys ohjelmien rakenteista oli vielä vähän hakusessa ja asiaa ei helpottanut se, että tehtävänanto oli tarkoituksella melko avoin, minkä ansiosta olennaisen asian suodattaminen lopulliseen työhön jäi itselle mietittäväksi.

Tästä tehtävästä sai kuulla kovaa purnausta aika monen kanssaopiskelijan suusta ja se on helppo ymmärtää. Työ oli hämmentävä, työläs eikä kovinkaan mielenkiintoinen. Aihealue oli toisaalta ihan hyödyllinen, mutta tehtävän ajoitus meni mielestäni vähän pieleen. Ehkä jos sama homma olisi tarjottu yksi tai pari kuukautta myöhemmin, olisi työ tuntunut kevyemmeltä ja oppiminen olisi ollut vähän hedelmällisempää.

Se mitä työstä jäi itselle käteen, oli parempi käsitys olioiden välisestä toiminnasta. Lisäksi pääsi tutustumaan täysin uuteen asiaan eli UML-mallinnukseen. Täytyy kuitenkin todeta, että tehtävä ei ehkä tarjonnut ihan tarpeeksi vastinetta sille ajalle, minkä tähän joutui kuluttamaan.. ellei sitten tulevaisuudessa joudu enemmänkin tekemisiin UML:n kanssa?

— Karri Haranko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s