Loppupuheenvuoro

Kurssi alkaa olla paketissa, joten nyt on aika kerrata vähän tapahtunutta ja purkaa omia mietteitä.

Täytyy sanoa, että ensivaikutelma kurssista oli nihkeä. OLO-tapaamiset pistivät vähän epäilyttämään ja pari ensimmäistä harjoitustehtävää tuntuivat aikamoiselta pakkopullalta. Niissä opittiin aika paljon yleistä siitä miten tietotekniikassa ja ohjelmoinnissa asiat ovat suhteessa toisiinsa. Käsitekarttaan tuli läträttyä vähän sitä sun tätä, mutta en kyllä enää muista mitä uutta opin siitä. UML-työ tuli kasattua hammasta purren ja tässä vaiheessa alkoi jo tulevat työtunnit pelottaa mielessä. Epäilykset osuivat kieltämättä oikeaan, MUTTA sanoisin, että kurssi lähti UML:n jälkeen ehdottomasti nousuun.

Ensimmäinen ohjelmointitehtävä oli nimittäin aidosti kiinnostava ja motivoiva. Sitä tehdessä oppi esimerkiksi silmukoiden idean todella hyvin. Sitä seurannut kuva-tehtävä olikin sitten työmäärältään aika hirviö, mutta sekin aiheeltaan ihan mielenkiintoinen. Siihen upposi työtunteja huolella, mutta samalla tuli opeteltua aika paljon ohjelmointia. Muistelen lämmöllä sitä kun koitin valehtelematta viisi tuntia jäljitellä tehtävänannon mallikuvaa vaikka koodini oli ollut koko sen ajan oikein…. jep. Virheen etsiminen toimivasta koodista on aika vaikeaa, voin sen teille kertoa D:

Esseetehtävä oli itselle aika hankala, koska en tiennyt etukäteen kovin tarkasti web-teknologioista. Oppi siitä aihealueesta aika paljon uutta, mutta samalla osa tiedosta jäi kyllä kunnolla sisäistämättä. Tiedon kirjoittaminen kun ei sinänsä vaadi mitään valtavaa sovelluskykyä. Silti ihan hyödyllinen tehtävä, vaikka ei itselle kovin mielekäs.

Pari viimeistä ohjelmointityötä olivatkin sitten aika raskaasti käyttöliittymään liittyviä. Niistä sai aika hyvät perustaidot siihen, miten yksinkertaisia ikkunoita ja 2D-grafiikoita luodaan Scalalla. Osottautui, että kyseisellä kielellä sitä yksinkertaista grafiikkaa saa pöydälle yllättävänkin nopeasti. Käyttöliittymiin sitten liitettiin erilaisia pelejä, joiden logiikan tekeminen oli myös pirun hauskaa. Esimerkiksi ping pongin fysiikkamallin itsenäinen suunnittelu ja sen vaiheittainen testaaminen oli oikein mukavaa hommaa.

Viimeiseen tehtävään anettiin siis käytännössä jo täysin vapaat kädet ja siitä ominaisuudesta pidin. Siinä vaiheessa kurssia oli kuitenkin jo riittävät taidot omatoimiseen tekemiseen. Juuri tämä soveltaminen oli studio -kurssin vahvuuksia. Ohjelmointi 1 opetti enempi ohjelmointiteknisiä asioita ja Scalan käyttöä kun taas studiossa näitä taitoja hyödynnettiin oman koodin suunnittelussa. Toki samaa tehtiin ohjelmointi 1:ssä, mutta siellä tehtävänannot pitivät enemmän kädestä kiinni ja dokumentaatiot olivat tarkkoja. Kurssit toimivat tämän takia mielestäni hyvin yhdessä vaikka välillä olikin vähän synkronointiongelmia (silmukat ja gui käsiteltiin ensin studiossa).

OLO-tapaamisista voin sanoa, että vaikka alkuun tuntuivat turhauttavilta, niin niihinkin alkoi ajan kanssa suhtautua ihan positiivisesti. Ryhmässä oli hyvä meininki ja assarimme oli hyvä tyyppi. Valitettavasti suuri osa ryhmästä lopetti kesken kurssin, mutta toisaalta se toi vähän eloa ryhmäkeskusteluihin. Pienessä ryhmässä juttu ja läppä lensi herkemmin kun tapaamiset eivät tuntuneet enää niin ‘virallisilta’ ja muutaman henkilön kesken oli muutenkin kevyempää jutella. OLOista oppi yleisesti ihan kivaa lisätietoa.

Voisin vielä lopuksi itkeä siitä miten kurssissa oli liikaa työtunteja, mutta siitä on jo tarpeeksi jauhettu opiskelijoiden keskuudessa. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että työtä oli vähän turhan paljon suhteessa 5op:hen, mutta toisaalta ymmärrän sen, että aloittelijoille voi olla aika vaikea suunnitella ohjelmointitöitä. Jollekin kokeneelle kodaarille (tehtävän suunnittelijalle) naurettavan helpolta vaikuttava homma saattaa olla toiselle kymmenien tuntien duuni. Ja sitä on vaikea tietää/huomata ellei anneta palautetta. Onneksi siis kritiikkiä on kuunneltu ja studio -kurssia tullaan varmaan modaamaan tulevaisuutta varten.

Kiitos vielä ryhmälle.

— Karri Haranko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s